1. DE OUDERS VAN PA

EnglishDutch

De vader van mijn vader heette ook Harm Boon. We gaan nog een generatie verder terug. De vader van mijn grootvader heette Derk Boon. Hij leefde van 1814 tot 1901 en trouwde in 1842 met Marrigje Lingeman die in 1819 was geboren. Derk en Marrigje kregen zes kinderen waarvan grootvader Harm de zesde was. In volgorde van opkomst: Hendrik geboren in 1844, getrouwd met Geertje Sterken, Jacob, geboren in 1847, getrouwd met Grietje Mandemaker, Baltus, geboren in 1849, getrouwd met Jantje Slagter, Jacobus, geboren in 1851, Harm, mijn grootvader, geboren in 1854, getrouwd met Grietje Zeilmaker en tenslotte Willem, geboren in 1861, getrouwd met Niesje Broek. Mijn oudste zuster Gretha heeft Willem en Niesje nog goed gekend. "Ze lagen met hun scheepje dicht bij onze grootmoeder, Grietje Boon-Zeilmaker. Ze waren kinderloos, onze broer Wim is naar hem vernoemd. Daar waren ze heel blij mee. Wim heeft later zijn gouden horloge gekregen."

Grootvader Harm leefde van 26 februari 1854 tot 23 februari 1939. Hij trouwde dus met Grietje Zeilmaker, op 13 juli 1878. Opoe Boon leefde van 29 oktober 1858 tot 10 maart 1954. Harm en Grietje kregen negen kinderen waarvan onze vader, Harm (1898), de achtste was.

Opoe en opa Boon

Grietje Boon-Zeilmaker

Opoe Boon

Het geslacht Boon woonde in Zwartsluis. Dat was in het begin van de vorige eeuw een bedrijvige schippersplaats, het was zelfs een zeehaven, het IJsselmeer was nog Zuiderzee want de Afsluitdijk werd pas in de dertiger jaren aangelegd. Pa; "Alles in Zwartsluis steunde op de schippers; mijn vader was schipper, net als zijn vader en mijn oudere broers. Er waren zeker vier of vijf werven waar schepen voor de turfvaart gebouwd en gerepareerd werden.

Mijn moeder was van boerenafkomst. Het schip en het huis waar we woonden waren eigen bezit. We behoorden tot de gegoede middenstand van Zwartsluis en waren van het protestantse geloof. Ik maakte in 1912 mee dat mijn vader bij Appelo aan de Nieuwe Sluis een klipperaak met paardenkont liet bouwen. Dit schip was 122 ton groot en werd "Grietje" genoemd."

klipperaak de Grietje

Vaders ouders woonden in Zwartsluis niet ver van het Meppelerdiep zoals Pa dat met ballpoint met een pijl op de ansicht van dit diep heeft aangegeven.

Terug naar de eerste pagina